
USA SWIMMING 
Frequently Asked Questions 

 

Following is a summary of frequently asked questions regarding the application of the Rules & 
Regulations of USA Swimming.  Any questions regarding these should be directed via e-mail to 
Bruce Stratton, Chair of the Rules & Regulations Committee at bruce@strattoncpa.com. 
 

FAQ #1 - Backstroke Finish 

Question:  Article 101.4.2 states that it is permissible for a swimmer to be completely 
submerged at the finish.  What is the definition of “finish”? 

Answer:  Article 101.4.4 states that at the finish, the swimmer must touch the wall.  Therefore, 
the “finish” is defined as the instant that a swimmer touches the wall.  If a swimmer is 
completely submerged any time prior to that, except for 15 meters after the start and after each 
turn, it would be cause for a disqualification because the swimmer was completely submerged 
prior to the finish. 

 
 
FAQ #2 - Butterfly Stroke Recovery 

Question:  Article 101.3.2 states that both arms must be brought forward over the water and 
pulled back simultaneously.  What does the term “over the water” mean and how should it be 
judged. 

Answer:  Article 101.3.2 requires that, in the butterfly stroke, “both arms” must be brought 
forward “over the water" and pulled back simultaneously. It is the interpretation of the USA 
Swimming Rules & Regulations Committee that the “arm” is that portion of the body which 
extends from the shoulder to the wrist. It is also the interpretation of the Committee that "over 
the water" means the arm, as defined above, must break the surface of the water. 

 An analogy to this might be a comparison between a submarine and a sail boat. One operates 
under the surface of the water and one operates “atop” the surface of the water (i.e. part in the 
water and part above the water). Clearly, if the swimmer’s arms do not break the surface of the 
water it cannot be considered to be “over the water” and would be cause for a disqualification. 
However, if both arms (as defined above) break the surface of the water, that would be legal and 
no disqualification should be called. It is not required that both arms be completely out of the 
water. 

 

 



FAQ #3 - Water Depth Announcement 

Question:  The 2009 House of Delegates added to Article 202.3, Conditions for Sanction, and to 
Article 202.4, Requirements for Approval, the following provision, “The meet announcement 
shall include information about water depth measured for a distance of 3 feet 3½ inches (1.0 
meter) to 16 feet 5 inches (5.0 meters) from both end walls.  What should be the nature of that 
statement? 

Answer:  This provision was added by the 2009 House of Delegates for both sanctioned and 
approved meets (Articles 202.3.6 and 202.4.14) and it is effective January 1, 2010.  Although the 
rule does not specify any exact language for including the information in the meet invitation, the 
recommendation of the Rules & Regulations Committee is the following, “The minimum water 
depth, measured in accordance with Article 103.2.3, is xx feet, xx inches at the start end and xx 
feet, xx inches at the turn end." 

 

FAQ #4 - Compliance with the 4-hour Rule 

Question:  Are we required to comply with the 4-hour rule in Article 205.3.1F?  What is the 
penalty for not doing so? 

Answer:  Yes, you are required to comply with the rule.  The intent of the 4 hour rule is pretty 
much as stated in our Rulebook.  That is, to keep the time that 12 & under swimmers (and their 
parents) are at a swim competition.  It applies to all USA Swimming age group competitions, 
open or closed, except for championship meets.   

The rule states that age group competitions should be “planned” to be completed in less than 4 
hours.  We all recognize that unforeseen circumstances may occur that are out of our control 
which might cause a meet to last more than 4 hours.  If the meet has been “planned” to last no 
more than 4 hours, the spirit of the rule has been meet.  The planning part involves a lot of 
considerations such as a projected time-line, taking into account the normal problems that come 
up at meets such as equipment malfunctions, delays because swimmers are slow getting to the 
blocks, administrative issues, etc. 

If a meet has been properly “planned” to not last more four hours, but due to unforeseen or 
unplanned circumstances it extends beyond the time, it is not necessary to stop the meet at the 
four-hour time limit.  The rule was purposely written to give LSCs a great deal of flexibility in 
complying with the rule and to allow for common sense in the application of the rule. 

The rule does not provide for any kind of penalty and unless the LSC has instituted some kind of 
penalty, there would be none.  The rule intentionally did not include a penalty or specific 
enforcement provisions so that LSCs would have similar flexibility in both the application and 
enforcement of the rule. 



FAQ #5 - Change in LSC Affiliation by a Club Member 

Question:  Our club which is physically located in XYZ LSC is very close to ABC LSC and, for 
a variety of reasons, we would rather be a member of ABC LSC.  Can we change our LSC 
affiliation and what is the process for doing so? 

Answer:  Yes, you may be able to change your LSC affiliation if certain requirements are met.  
These requirements are included in Article 604.1 of our Rules and Regulation and require the 
following: 

1. The LSC to which the club desires to move must be contiguous to its existing LSC and 
there must not be any other Member Club which geographically intervenes between the 
Changing Club and the new LSC boundary. 

2. The club must approve the change in accordance with it rules and the approval must be 
duly certified by the Changing Club’s president and Secretary, which must then be 
provided to the Chair of the USA Swimming Rules and Regulations Committee. 

3. Both LSCs must approve the change in affiliation by a 2/3 vote of their LSC House of 
Delegates and a copy of the minutes reflecting the action and the vote must be provided 
to the Chair of the USA Swimming Rules and Regulations Committee. 

4. Upon receipt of the items described in #2 and #3 above by the Chair of the USA 
Swimming Rules and Regulations Committee, at written notice of approval will be 
provided to all parties and the transfer will become effective 90 days after the date of the 
notice. 

 
 
FAQ #6 - Exhibition Swims 
 
Question:  What is an “exhibition swim”? 
 
Answer:  Although both High School and NCAA rules do recognize exhibition swims in their 
rules, they are unique to those two organizations.   In USA Swimming, allowing kids to swim 
events that are not listed in the meet invitation or allowing kids to swim events for which they 
are ineligible (not in compliance with age group, gender, or entry requirements) is strongly 
discouraged.  Any times achieved in such situations are not eligible for entry into SWIMS.  For 
administrative purposes, however, it may be necessary to mark certain swims as “exhibition” in 
the meet data base so that they do not place or score.  Such swims, if done within the parameters 
listed in the meet invitation and in accordance with USA Swimming rules, are not truly 
exhibition swims and the times are eligible for inclusion in SWIMS. 
 
The above applies to all USA Swimming sanctioned or approved competitions, but may be 
modified for swimmers with a disability under the provisions of Article 105.1.1. 
 



 
FAQ #7 - Swimming With an Older Age Group (“swimming up”) 
 
Question:  My swimmer is 10 years old and would like to achieve a time in the 200 yard 
butterfly event, but the event is never offered for swimmers 10 years old.  Can I enter him/her 
with the 11-12 age group which does offer the event? 
 
Answer:  No, a swimmer may not participate in an age group which does not correspond to their 
age.  Article 205.2.4 states, “A swimmer must compete in the age group events according to the 
swimmer’s age.”  In addition, any time achieved while swimming in an age group that does not 
correspond to the swimmer’s age would not be a valid time and would not eligible for entry into 
our SWIMS database. 
 
 
 
 
 
 


