
 
 
 
 
 

 
 
 
 
SUMMARY  
 
Officials will not discuss disqualifications with swimmers immediately after the infraction 
has been called.  Notification per Rule 102.10.2 shall occur by providing the coach’s 
copy of the Disqualification Report to the swimmer’s coach as soon as practicable after 
it has been confirmed by the referee.  Coaches may make inquiries of the referee who, 
if necessary, will obtain clarification from the official who made the call. 
 
ISSUE 
 
Traditionally deck officials have notified swimmers directly and explained 
disqualifications to them immediately after calling the infraction.  While this process has 
been in use for many years, several concerns have arisen about the method.  Moreover, 
some changes have occurred in the size of meets and the type and level of staffing at 
these meets, with corresponding changes in the management of the meets.   
 
One specific concern is the loss of coverage as officials first get into position to discuss 
calls with swimmers and then actually conduct the discussion.  The larger the venue, 
the longer this takes, and the greater the potential for uneven and inequitable coverage 
patterns.  Another significant issue is that swimmers are being informed of 
disqualifications before the referee has upheld the call so that a swimmer may be told 
that he or she has been charged with a rules infraction that is not, in fact, an infraction 
and/or is overruled by the referee.  A final concern has been that officials, in their 
explanation of the rule infraction, may either do a poor job of describing the error or 
may cross the line into coaching by trying to tell the athlete what to change about his 
or her stroke. 
 
With respect to meet management, the increased use of radios and the Chief Judge 
position has in some ways compounded the problems noted above.  Now, the official 
confronting the swimmer may be two or three times removed from the judge making 
the call, and is relying solely on what is said—and can be understood—over the radio.  
Unless the coach personally observed the infraction, he or she often has to come to the 
referee for clarification because the swimmer is not able to describe the problem from 
the explanation they received from the official.  
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TRIAL 
 
During 2001-2002 Short Course season, the new procedure was tested in Hampton 
Roads.  Meetings were held with coaches and they agreed to try the new system.  At 
the conclusion of the Short Course season, all parties evaluated the system and there 
were no reservations in declaring it successful.  Coaches felt that they received timely 
notification of disqualifications and were better able to explain to their athletes what the 
infractions were and how to correct them without having the official talking with the 
swimmer first.  Officials, some of whom were never at ease talking with athletes, and 
especially the younger ones, were relieved of this distracting emotional burden.  
Coverage remained more consistent throughout the course of sessions and the referee 
review of calls tended to be more thorough, especially through the use of Chief Judges.    
 
COMMITTEE DECISION 
 
The Virginia Swimming Officials Committee is publishing this recommended practice to 
take effect throughout the LSC commencing with the 2002 Long Course season:   
 

The USA Swimming Disqualification Report is to be used at all meets 
sanctioned by Virginia Swimming, Inc. (VSI) in conjunction with the 
Disqualification Log available for download from the VSI web site.  Deck 
officials will not inform swimmers directly of rules infractions.  The 
Coach/Swimmer copy of the Disqualification Report is to be delivered to 
the coach of the swimmer who committed the infraction as soon after the 
referee has signed it as is practical.  A runner may be assigned this task, 
but a referee (usually other than the deck referee) is the preferred choice. 
The disqualification is also to be logged and the Disqualification Log is to 
be accessible to all coaches at the meet at any time.  Referees will need 
to be prepared to discuss infractions with coaches and obtain whatever 
additional input is required to fully address questions from coaches. 

 
The Officials Committee welcomes thoughts, comments, concerns, and experiences with 
this procedure from the VSI officiating and coaching community.  
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